Ovaps

Ovaps was de naam van mijn grootvader van moeders kant, zoals wij hen noemden, Ovaps en Omoes. Hij heette Hubert Adriaan Veltman (geb 02-02-1874 te Weert). Als amateur fotograaf was Ovaps een pionier op het gebied van de fotografie. De datering van zijn foto’s is niet gegeven, maar als richtlijn kun je 1910-1940 aanhouden. Hij maakte veel foto’s van natuurlijk zijn familie (Familie Veltman), maar ook echt toeristische foto’s van de Nederlandse provincies. Daarnaast zijn er foto’s van zijn buitenlandse reizen.

In die tijd was fotografisch materiaal op glas. Hij maakte zowel negatieven als dia’s. Een aantal van de dia’s (9×9 cm) heb ik ingescand en vind je terug op deze site. Er zijn er echt dozen vol van.

De glasnegatieven overgedragen aan het van Haaren Museum in Heerenveen. Omdat hij in Heerenveen woonde zijn er foto’s bij die voor deze stad zeer waardevol zijn. Ze waren er zelfs zo blij mee, dat er dat jaar (was het 2014? ) een expositie van de afdrukken van zijn negatieven werd ingericht, met foto’s zo goed, dat ze manshoog en kamerbreed tentoongesteld konden worden.

Veel van zijn spullen kwamen na zijn overlijden terecht bij Tantie en Oom Crick in Epe waar ze op de zolder van een brakke schuur bewaard werden. Een keer heb ik daar mogen grasduinen en eruit meegenomen wat ik op mijn brommer kon vervoeren. Even later stortte de schuur in en was er niet meer van over.

Mooi verhaal: Ovaps kocht zijn eerste camera op de markt in Zwolle. Stiekem had hij eerst de lens er omgekeerd ingezet en zo liet hij de handelaar zien dat de camera waardeloos was. Misschien nog bruikbaar als konijnenhok. (Kun je nagaan hoe groot camera’s in die tijd waren). Hij kreeg het ding mee voor een prikkie…..

Zie ook info van de historische vereniging in Vledder over Ovaps op hun site.

Nederland